Loading

MakerBot Print is our newest print-prepration software, which supports native CAD files and STL assemblies,
allows you to interact with all your printers via the Cloud, and many other exciting new features.

Download Now

Report as inappropriate

solved a problem i didn't think there was a solution to. great stuff! i prefer this to just doing a wipe.

i'm using an EZABL, so here's the starting gcode i'm using:

M75 ; Start Print Timer and Engage Fil Sensor
M84 E ; Disable E Motor for probe accuracy on direct drive systems
G28 ; home all axes
G28 Z ; home Z to get more accurate Z position
G29; EZABL mesh generation
G4 S10; wait for heaters to recover
G28 X0 Y0 ; home x and y at same time
G0 Z3 F5000 ; prep for prime and clean
G92 E0 ; zeroing extruder position
G1 E19 F600 ; prime nozzle
G0 X60 F6000 ; wipe nozzle
G0 Y30 F6000 ; clear of obstruction start print

i was running into an issue where if i stopped a print and started over, the second print attempt would run the extruder backwards and back all of my filament out. then if i stopped that print and started over, it would work normal again. every other attempt. the only work around seemed to be rebooting the printer before starting a print over. like there was some state being saved in the printer's memory from the previous print that was being changed from true to false or vice versa every time. just a guess.

asked for advice in a facebook group and someone suggested adding the "zero extruder position" line and that seemed to fix it.
in case anybody else runs into something like this.